Menu
Kosár

30.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

  • Language
    • HU
    • EN

Planets (dupla CD)
Megjelenés: 2023-01-05

Juhász Gábor Trio Planets (dupla CD) (CD) | Lemezkuckó CD bolt
Planets (dupla CD)
Megjelenés: 2023-01-05

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
8.000 Ft
  • Előadó: Juhász Gábor Trio
  • Formátum: CD

Leírás

Juhász Gábor Trio - Planets (dupla CD)

Hangulatában és hangszerelésében is rendkívül érdekes anyag Juhász Gábor szerzeményeiből a Juhász Gábor Trió, Tony Lakatos (szaxofon) és Karosi Júlia (ének) előadásában, a Naprendszer planétái körül keringő zenei gondolatokkal színezve. Az alkalmazott egyedi felvételi technika teljes mértékben igazodott az előadók és a zenei anyag speciális elvárásaihoz. A Planets album CD verziója két korongot tartalmaz. Az egyiken a hagyományos technikával, utómunkával készült verzió, a másikon a helyszínen élőben kevert, sztereóban rögzített Merging DXD felvétel utómunka nélküli verziója hallható.

 

Juhász Gábor

 "Bolygók... A pandémia alatt közeli barátságot kötöttem a bolygókkal. Délnyugati az erkélyünk, és mivel amúgy sem koncerteztem, esténként az eget néztem sokszor. Ráadásul egy alkalmazás segítségével pontosan tudtam, hogy épp melyik bolygót látom. Amikor elhatároztam, hogy írok egy új anyagot, adta magát az ötlet, hogy a bolygókról írjak. Nagy elődök is megtették már. Miközben írtam a zenéket, inspirációként nagyon sok ismeretterjesztő videót néztem, cikket olvastam. A bolygók lenyűgöztek szépségükkel, fantasztikus tulajdonságaikkal. Az emberi ész diadalának éreztem, hogy Newton számításai alapján eljutottunk a Jupiter és a Szaturnusz közelébe, a Vénuszra a Marsra. A Plutót ugyan sohasem lehet szabadszemmel látni, de a képek, amiket a New Horizon űrszonda küldött, nagyon kézzelfoghatóvá tették ezt a gyönyörű, távoli törpe bolygót. Még oda is eljutottunk.

Anyukám gyerekkoromban azt mondta nekem, hogy Kopernikusz Tartuban tanított. Lehet, hogy rosszul tudta, de nekem Kopernikusz egész életemben összekapcsolódott anyukám szülővárosával, és ez már így is marad. A Galilei könnyei írásakor arra a melankoliára gondoltam amit egy nagyon okos ember érezhet a butaság kapcsán. Szerencsére többnyire az okos gondolatok felülírják a kevésbé okosakat. Kollégáim játékából ezt a reményt, derűt, bölcsességet hallom ki.

Nem volt kérdés, hogy a triónkkal szeretném rögzíteni a zenét. Jeszenszky Györggyel és Kovács Zoltánnal már hosszú évek óta zenélünk, jól ismerjük egymást. Amikor felmerült a lehetőség, hogy egyszerre DSD, CD és analóg felvételt is készítsünk, nem aggódtam, mert jól ismertem kollégáim képességeit. Pedig tudtam, hogy ebben az esetben nem lehet utólag hibákat javítani. Viszont a trión kívül hallottam még két hangot. Ugyan nem nagyon hatottak rám a mitológiai vagy asztrológiai sztereotípiák, mégis úgy tudnám a legjobban kifejezni, hogy egy vénuszi nőies hangot és egy marsi férfias hangot. Az utóbbi időben többször is volt szerencsém koncertezni Karosi Júliával. Kristálytiszta, éteri hangja és az a képessége, hogy szöveg nélkül is történetet tud elmesélni, nyilvánvalóvá tette számomra, hogy ő lenne a legjobb ebben a szerepben. Szerencsére igent mondott a kérésemre. Tony Lakatos régi barátom. Amikor megismertem, bő harminc évvel ezelőtt, már nagyon elismert zenész volt világszerte. Azóta renoméja csak nőtt. Évtizedekig vezető szólistája volt a Frankfurti bigband-nek. Sok száz lemezen játszik, fel sem lehet sorolni, hogy milyen nagyságokkal zenélt, hány nagyszerű koncertet adott. Írtam neki, hátha volna kedve résztvenni a felvételen. Legnagyobb örömömre igent mondott. és találtunk is olyan időpontot, amikor épp Budapesten volt és mindannyian ráértünk.

Szerencsésen álltak a csillagok."

Juhász Gábor   

Tony Lakatos

 

"Gáborral a 90-es években találkoztam először, fiatal oroszlánként lépett be a magyar jazzéletbe. Gitárjátéka és zenei ízlése az első pillanattól kezdve tetszett. Nagyon örültem, amikor Gábor megkérdezte, hogy lenne-e kedvem zenei partnerként részt venni a legújabb albumán. Szerencsés véletlen, hogy éppen Budapesten voltam a felvételek időpontjában, és széles vigyorral az arcomon igent mondtam. Gábor azért írta ezt az albumot, hogy megmutassa, milyen zenei érzései vannak galaxisunk néhány bolygója iránt, mindezt magas zenei szinvonalon. Élmény volt felvenni ezt a zenei anyagot egy fantasztikus zenekarral és különösen Juliával, aki hangszerként használta a hangját. Azt hiszem, különleges hangzást alkottunk együtt."

Tony Lakatos   

 

 

 

Karosi Júlia

 

"A Föld nevű bolygó az utóbbi időben meglehetősen furcsa hely lett. Ha csak a zene által is, de hihetetlenül jól esik a lelkemnek az a bolygó közi utazás, melyre Juhász Gábor invitált új lemezén. Különösen nagy élmény volt, hogy egy teljesen élő zenélés élményét rögzítettük a stúdióban, javítások nélkül, és mindezt olyan csodás zenész kollégákkal, mint Juhász Gábor, Kovács Zoltán, Jeszenszky György, és Tony Lakatos. Hatalmas élmény volt velük együtt dolgozni, együtt lélegezni egy fúvós hangszerrel, melynek hangzása körülölel. Ez a megszólalás egy olyan különleges éteri hangzást eredményez, mely valóban elrepít bennünket messzi messzi galaxisokba."

Karosi Júlia

 

 

 

 

 

A Planets album CD verziója két korongot tartalmaz. Az egyiken a felvétel helyszínén sok sávon, nagyfelbontású PCM formátumban rögzített, hagyományos Pro Tools technikával utómunkában sztereóba kevert és processzált verzió található. A másik korongon a zenei anyag helyszínen élőben kevert, sztereóban rögzített Merging DXD felvétel utómunka nélküli verziója hallható.