Menu
Kosár

30.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

  • Language
    • HU
    • EN

Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről
Megjelenés: 2019-11-11

Vaszi Levente-Vrencsán Anita Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről (CD) | Lemezkuckó CD bolt
Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről
Megjelenés: 2019-11-11

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
3.690 Ft
  • Előadó: Vaszi Levente-Vrencsán Anita
  • SKU: 00
  • UPC: 599804854362
  • Formátum: CD
  • Gyári szám:: FA 436-2

Leírás

Vaszi Levente-Vrencsán Anita – Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről CD

Kostelek az Kostelek. Nem hasonlítható semmihez. Vagy mondhatnám másképp is, mint ahogy a gyimes-völgyi csángó magyarok emlegetik, „kosteleki keskeny palló…”

A 80-as évek elején jártam ott először és, ha az ember a mai 21. században odakerül, ugyanazt tapasztalhatja a mulatságokban, mint annak idején. Ez a hely éppen ezért a mai napig egy nagyon jó konzervdoboz. Az életforma, a táj, az emberek hála Istennek még őrzik a régmúltat. Ha valaki meghallgatja ezt a lemezt, akkor ízelítőt kap ebből az ősi kultúrából. Beszélni róla nehéz, hallgatni könnyebb. Most ez a fiatal gázska, akik ezt a rövid kóstolót elénk tárják, viszik tovább a régi öregek hagyatékát. Ajánlom mindenkinek - aki szeret énekelni, mulatni, muzsikálni - az első kosteleki CD-t!

Avval fejezném be, hogy „gyertek nálunk”, és akkor ti is meghallgathatjátok és megláthatjátok, amit ez a lemez zenei és ének anyaga sugároz!
Sára Ferenc

,,Kostelek ott van... Mejen az ember s mikor azt hiszi, hogy eltévedt, akkor még mejen egy kicsit, s ott lesz.” A kosteleki fiatalok „útba igazitói” Ferencz András és Imre Éva, egykori magyar tanárok voltak. A lemez előadói is az ő tanítványaik, akik hordozzák magukkal e táj archaikus, falusi életformáját és kultúráját. Népdalokat hallhatunk Vaszi Leventétől, aki a 2014-es Fölszállott a páva televíziós műsor közönségdíjasa, Vrencsán Anitától, aki a 2015-ös Fölszállott a páva döntős szólistája és a tehetséges Timár Erikától. A zenei kíséretet a kosteleki Zúgató Zenekar ifijú muzsikásai adják: Vrencsán Dávid és Váta Gábor prímások, akik Timár Viktor és Györgyicze Csilla, hidegségi hegedűsöktől tanulhattak. A gyimesi kultúra jellegzetes hangszerén, az ütőgardonyon Kiss Árpád játszik.

Vaszi Levente - ének
Vrencsán Anita - ének, újjugtatás
Timár Erika - ének, újjugtatás
Vrencsán Dávid - hegedű
Váta Gábor - hegedű
Kiss Árpád - ütőgardon

1. Lassú és sebes magyaros 04.58
2. Keserves és lassú magyaros énekek 10.14
3. Kosteleki énekek és gyors csárdás 14.41
4. Lakadalmas 04.41
5. Barna menyecske (Antal „Gica” Károly emlékére) 02.31
6. Katonadalok 07.26
7. Kosteleki hejsza 02.05
8. Ez a barna kislány (Antal „Gica” Károly emlékére) 01.55
9. Münótáink 10.55