Menu
Kosár

30.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

  • Language
    • HU
    • EN

Földi nyalandók
Megjelenés: 2015-10-12

Prosectura Földi nyalandók (CD) | Lemezkuckó CD bolt
Földi nyalandók
Megjelenés: 2015-10-12

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
1.990 Ft
  • Előadó: Prosectura
  • SKU: EDGECD208
  • Formátum: CD
  • Gyári szám:: EDGECD208

Leírás

Prosectura  -  Földi nyalandók 

 

Nyolc év után, 2015. október 10-én jelent meg a Prosectura együttes “Földi nyalandók” című új dalokat tartalmazó CD-je.

A Prosectura (önkéntes tűzoltó- és lendületzenekar) egy magyar punkzenekar. Az együttest Imre Norbert és Polgár Tamás alapította Szekszárdon, 1989 tavaszán, Anális Coitus néven. Az év novemberében csatlakozott Blazsó Péter basszusgitáros és Gerendai Attila, a Pink Panthers dobosa.

Műfajukat pisikaki punknak nevezik egyik számukban, de ennél jóval több a Prosectura. Felületes hallgató talán valóban ennyiben maradna, de ha odafigyelünk a szövegekre, feltűnhet, hogy a sok, látszólag marhaságnak tűnő sor rengeteg iróniát, szarkazmust rejt, nem kímélve senkit és semmit.

Az alábbiakban Imre Norbiék bemutatják az új Prosectura album dalait - a saját szavaikkal:

1. ÁDZSESZKÓ
"Amikor a videodiszkó hőskorában a kis köcsög elboroskólázza az óvszer árát, aztán vadromantikus lassúzásba kezd az 'Adzseszkóra' a szíve hölgyével, utána kicibálja a tűzoltó szertár mögé és a Göncöl szekér rúdja alatt áldoznak az erotika oltárán (dugnak). Védekezés hiányában a gennyes hereherpeszt hipermangán oldattal kezeli házilag, ami csíp.

Másnap reggel bejelenti anyukájának, hogy gengszter lesz, de a mama zoralabb, mint az eljövendő Don, és gyűrűs kezével pályaorientációra kényszeríti (megpofozza) fiúgyermekét. Erre ő konstatálja, hogy szarul indul ez a gengszter karrier és különben is le van szarva Marlon Brando.

Azért kedd reggel tol még egy sziput, beállva összetűzésbe kerül a szervekkel, ők beviszik, erre ő szomorú lesz, mert inzultálják ánusztájékon... Aztán inkább alakít egy punkbandát és hanyagolja a lakktangát."

2. MÚLT
"Amikor szörnyen rákattansz a medvecukorra és attól azt gondolod, hogy a holdat nyalogatod a háztetőt meglovagolva, közben pedig rájössz, hogy Mr. Hyde egy igazán nagy köcsög és valójában nem hívta senki. És tisztán tízóra sokkal szarabb, mint Trisztán és Izolda ötször egymás után. És Anti, aki patikus - abszolút antipatikus..."

3. FÖLDI NYALANDÓK
"A zeneművet figyelve a hallgató úgy érezheti, mintha hullámvasúton ülne: fel-le, körbe-körbe... és mégis mindig ugyanoda jut vissza. Nem véletlenül, hiszen életünk egyik legfontosabb problémakörét igyekszik feszegetni a szerző: a fiú-lány kapcsolatot.

Ez egy annyira ritka és egyedi téma, hogy a világ zenetörténetében mások még hozzá sem mertek nyúlni (nem). Szerencsére a dal végén minden jóra fordul és happy-enddel végződik a történet."

4. FÜGGÖK
"Valós társadalmi és egyéni problémákat feszeget a mű, bemutatja a keményen dolgozó kisebb és nagyobb emberek mindennapos küzdelmét az életüket befolyásoló elemek viharában. A dalban végig érezhető a feszültség, csakúgy mint a való életben, amikor is a főhős napról-napra, percről-percre új és újabb megpróbáltatásokkal találja magát szemben. Külön felhívjuk a figyelmet a virtuóz gitárszólóra, amely könnyet csal a hallgatók szemébe és fülébe."

5. MINDENKI
"Ego, vérnácik, szerep, Isten... Senkikből lesznek a bárkik, bárkikből lesznek akárkik... Igazán az is lehetne a dal címe, hogy 'Nem érdekel', csak azt kb. 4 ezren megírták már, aztán a menyecskék zavarba jöttek volna a jogdíjfolyósítónál...

A gondolat az volt mögötte, hogy egy ilyen picsányi országban, egy még minimálabb létszámú szubkulturális közegből indultak emberek, akik ismerik egymást huszon-harminc éve. Én is ezek közé tartozom. Értelemszerűen változnak is. Lehet, hogy most más dzsekit viselnek, vagy másmilyen fűző van a cipőjükben. Attól még, aki a barátom volt, még ma is az..."

6. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!
"Arról a földi népszokásról szól, hogy minden évben eljön az a nap, amikor feleszmélünk, hogy 'Némábammeg, megint egy évvel idősebb vagyok!'. Legalábbis a férfiak, a nőknél azt figyeltem meg, hogy ez náluk egyre ritkábban következik be. Köszöntősanzon!"

7. M.O.D.T.
"Vajon ki, vagy mi lehet M.O.D.T.? Talán egy új mozgalom, szuperhős, avagy népvezér? Esetleg egy újfajta pillanatragasztó? Netán mikrohullámú sütő? Ki tudhatja? Ki adhatja meg a kérdésre a választ? Eláruljuk! A válasz a szívek legmélyén található!

Aki figyelmesen hallgatja a dalt és közben kitárja lelkét, az nem vétheti el a választ! És e válasz birtokában egy szebb és boldogabb jövő vár rá, ahol nem létezik baj, bántás, veszteség és félelem sem. Csak hinni kell! M.O.D.T!!!"

8. MARADTUNK
"Ez egy komoly dal! Tényleg! És ráadásul egyáltalán nem vicces. Tényleg! Van őneki komoly mondanivalója és még talán el is gondolkodtathatja a hallgatót, még akkor is, ha már van kialakult véleménye a témában. De ha nem gondolkodtatja el, az sem baj, mert az is lehet, hogy valami más, fontos dolgon gondolkodik épp’. Talán azon, hogy mit vacsorázzon, vagy, hogy miből. Kiváló fúvósok közreműködnek a dalban! Tényleg!"

9. A BENNEM HÁLÓ...
"40-es pasik dilemmáját bemutató esszé, amely a bizonyosságtól a bizonyosságig tartó – kísértésekkel, buktatókkal és egyéb rögökkel telerakott – utat és folyamatot íveli át. Érzékletesen mutatja be a dalnok folyamatos vívódását a gaz csábítás talmi ígéretei és a valódi öröm és boldogság megélése között. A zenei kíséret mindvégig hatásosan festi alá a költő hangulatának ingadozását és a megvilágosodás katarzisának élményét."

10. ÚJ LEMEZ
"Kibéreltük az egész kib...ott Mátyás templomot, hogy frankó akusztikával fel tudjuk venni azt, hogy mikorra várható az új lemez. Iszonyú pénz volt de megérte, mert visszaloptuk a perselyből, meg hát azért egy ilyen menő helyen énekelhettem nem papi ruhában, ráadásul hamisan, ahogy csak én tudok. Fel is vettük, lett volna klip a dalból, de a Vatikán letiltotta a ’95-ös Sátán sátán hátán című lemezünk miatt. Meg kéne már ezeket is reformálni!"