Menu
Kosár

30.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

  • Language
    • HU
    • EN

Magyar Táncok Verbunkos
Megjelenés: 2013-11-19

Horváth Anikó Magyar Táncok  Verbunkos (CD) | Lemezkuckó CD bolt
Magyar Táncok Verbunkos
Megjelenés: 2013-11-19

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
3.490 Ft
  • Előadó: Horváth Anikó
  • Formátum: CD

Leírás

MAGYAR TÁNCOK - Verbunkos CD

„Magyar Nóták Veszprém Vármegyéből” (1823-1832)

Megjelent MAGYAR TÁNCOK - Verbunkos CD lemezünk, mely webáruházunkon keresztül is rendelhető.
A magyar zenetörténet egyik legfontosabb 19. századi forrása a „Magyar Nóták Veszprém Vármegyéből” c. gyűjtemény, amelynek füzetei 1823 és 1832 között jelentek meg Veszprémben. A darabok verbunkos táncok fortepiano-ra alkalmazott változatai, szerzői többnyire a kor híres hegedűsei:Bihari, Lavotta, Rózsavölgyi, Csermák és mások.
A verbunkos a 18. század végétől csaknem egy évszázadon keresztül sajátos magyar műfajnak és stílusnak számított Európában, zenei nyelvként számos zeneszerző (pl.Haydn, Hummel, Beethoven) is felhasználta.

A kötet 1994-ben reprint kiadásban Rakos Miklós szerkesztésében jelent meg. Horváth Anikó e művek közül választott ki 30-at, hogy e sokszínű, gazdag, és zenetörténetünk későbbi mestereire is ható, mélyen magyar stílust megismertesse a hallgatósággal. A táncok változatos dallamvilága, magyaros ritmikája, virtuóz, szabad figurációi, Erkel operáiból, Liszt zongoraműveiből ismerős tematikája teszik vonzó zenei élménnyé a cd meghallgatását.

A táncok keletkezésének idejéből származó, muzeális értékű, - Schmidt pozsonyi mester 1830 körül épített - szépséges zongorájának különleges hangszínei még „korhűbbé” varázsolják a művek hangulatát.

Horváth Anikó - fortepiano (Schmidt c.1830)