Menu
Kosár

30.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

  • Language
    • HU
    • EN

Magyar Világi Népzene
Megjelenés: 2014-03-04

Buda Folk Band Magyar Világi Népzene (CD) | Lemezkuckó CD bolt
Magyar Világi Népzene
Megjelenés: 2014-03-04

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
2.990 Ft
  • Előadó: Buda Folk Band
  • Formátum: CD

Leírás

Buda Folk Band:Magyar Világi Népzene CD

 

A Buda Folk Band városi fiatalokból álló magyar népzenei együttes. Ők már beleszülettek a népzenébe, hiszen szüleik, tanáraik ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amelyik Magyarországon a hetvenes évek közepén elindította a városi táncház-mozgalmat. Az otthoni zenekari próbák és a gyakori gyűjtőutak ösztönző hatása végigkísérte a fiatalságukat. Tudásukat később népzenei iskolákban és falusi zenészekkel együtt muzsikálva bővítették. Csoóri Sándor és Éri Péter hosszú évekig együtt voltak a Muzsikás Együttes meghatározó zenészei. Fiaik Csoóri Sándor „Sündi” és Éri Márton a Budafolk alapítói, s akárcsak apáik esetében alkotói párosuk a zenekar motorja is egyben.

Zenéjükben ott vibrál, ott lüktet az eredeti magyar népzene, melybe beleszövődnek máshonnan merített zenei fordulatok, stíluselemek – kívülről jött hatások, amelyek a népzene szülőhelyétől távol a nagyvárosban élő embert érik, érhetik.

A Buda Folk Band, az autentikus gyökerekből elsajátított tradicionális népzenét emeli át a 21. század urbánus környezetébe, ezáltal a népzene egyfajta városi hagyományőrzését hozva létre. Albumukon saját szerzeményeik mellett, autentikus népzenei számok is felcsendülnek, hangsúlyozva ezzel a zenekar mottóját: Legyen a népzene mindenkié!

„Kénytelen vagyok azt mondani, övék ma a világ egyik legizgalmasabb hardcore muzsikája, és tessék mindezt akusztikus megszólalással érteni.”  (2013, Lángoló Gitárok, Rácz Mihály)

A Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. Ezt az elképzelést olyan hangszerekkel valósítják meg, amelyek Magyarország területén nem mind őshonosak, de a Kárpát-medencében és a környező népek kultúrájában megtaláljuk őket. Ilyen például a hagyományos magyar népi hangszerek mellett, a kaval, a tambura, a koboz vagy a tangóharmonika. Első lemezük, a Sűrű Vándor 2011-ben jelent meg. A Buda Folk Band kedvelt zenekara a magyarországi és az európai fesztiváloknak. Az elmúlt években gyakran léptek fel külföldi és belföldi előadóművészekkel.

Maruzsenszki Andor - hegedű, kórus, fütty
Takács Ádám - hegedű, brácsa, kórus,
Csoóri Sándor “Sündi” - kontra, bolgár tambura, koboz, ének, kórus
Éri Márton - brácsa, kontra, kórus
Salamon Soma - harmonika, furulya, kaval, kórus
Pénzes Géza - bőgő, gitár, kórus

km.: Márczi Anna “Tücsi” – ének
Zimber Ferenc – cimbalom

 

Számok címei:

1.    Tengerpart
2.    Seregegere
3.    De szeretem
4.    Kicsi madár
5.    Verbunk
6.    Hortobágyi
7.    Kövecses út
8.    Legényes
9.    Hajnali
10.    Édes, kedves
11.    Csigirigiri
12.    Ördögpille

 

Játékidő: 51:02
Műfaj: Népzene és világzene
típus: CD digipack