Menu
Your Cart

Weboldalunk nemrég átalakításra került, modernizálva lett. Egyes funkciók, és az oldal működése még optimalizálás alatt áll.  Szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Nostradamus 2.0 Returnity: Unborn Visions

Solaris Nostradamus 2.0 Returnity: Unborn Visions (CD) | Lemezkuckó CD bolt

Nostradamus 2.0 Returnity: Unborn Visions

Előadó: Solaris

Megjelenés dátuma: 2019-12-03

Készlet

Érdeklődjön, van-e készleten, vagy rendelésre érkezik
4.790 Ft
  • SKU: 5998272709071
  • Formátum: CD
  • Gyári szám:: 5998272709071

Leírás

Solaris – Nostradamus 2.0 Returnity: Unborn Visions CD

A Nostradamus 2.0 - Returnity album az 1999-ben megjelent Nostradamus - Próféciák Könyve című Solaris-lemez folytatása. Az alcíme "Meg sem született látomások" - nem véletlenül.

Álljon itt pár gondolat arról, ami miatt elkezdtük ezt a lemezt csinálni: Volt egy év, amikor az egész világ a Holdraszállás lázában égett. Jogosan, persze, de ugyanannak az évnek őszén, alig pár hónappal Neil Amstrong "legendásan kis lépései" után, szép csöndben, minden különösebb felhajtás nélkül bekapcsolták a világot átfogó internethálózat ősét, az ARPANET-et. Akkor még senki sem sejtette, hogy ezzel új korszak kezdődik az emberiség történetében. Igaz, nem a Skynet ébredt öntudatra aznap, csak négy egyetem számítógépei kapcsolódtak össze egymással, ám ennek a látszólag jelentéktelen eseménynek a hatása mára az egész világunkat átformálta.

Ma az a technológiai boom irányít bennünket, aminek persze, csak egyik eleme az internet-forradalom. A maghasadás felfedezése, a televízió feltalálása, a mesterséges intelligencia megszületése vagy az idő fogalmának alig felfogható változása mind-mind egy csepp ebben a mindent elárasztó, információs tengerben. Amit lehet áldásnak tartani, de lehet sorscsapásnak is. Egyet nem lehet vitatni: drámaian megváltoztatta a világot. És ez a változás egyszerre lehet felemelő és pusztító, és fogalmunk sincs róla, melyik forgatókönyv valósul meg végül. Nincs biztos jövőnk. Se jó, se rossz.

A felfedezéseink Janus-arcúak: kaput nyithatnak az örökkévalóságra, vagy örökre eltörölhetnek bennünket a Föld színéről. Ianus az átjárások (iani) és kapuk (ianuae), a kezdet és vég védőszelleme a római mitológiában, és mi most pont ezek előtt a kapuk előtt állunk.... Nostradamus háborúk, királyok, egyházak, intrikák, összeesküvések, forradalmak, árulások és lázadások véget nem érő sorozatának képzelte a jövőt. Nem is alaptalanul. De ha azt kérdezzük, hová jutott mindeközben az ember, hajlamosak vagyunk azt felelni, hogy sehová.

Hogy most is ugyanolyanok vagyunk, mint régen: lehet, hogy nem kézi erővel, de most is háborúzunk, több vallásunk és egyházunk van, mint valaha, árulás, összeesküvés, forradalom és lázadás ma is zajlik szép számmal, még királyt és királynőt is tudunk mutatni, sőt, szokás azt mondani, hogy mi magunk se változtunk sokat. Hogy a szándékaink, érzelmeink, jó és rossz tulajdonságaink szinte ugyanazok, mint régen. Vagyis tényleg nem jutottunk sehová. De tényleg nem? Tényleg nem változott semmi a történelem kezdete óta? Hát egyvalami biztosan történt: a mai technológiánk jól-rosszul, de hét és fél milliárd embernek teremt otthont a Földön.

Erre soha korábban nem lettünk volna képesek. És ezt az eredményt nem háborúk, királyok, egyházak, intrikák és összeesküvések szülték. A tüzet, a kereket, a zenét, az orvoslást, a gőzgépet, a rádióhullámokat csak unalmas, szürke hétköznapokon lehet fölfedezni. A gondolkodáshoz idő kell. Rengeteg idő. És az csak hosszú, békés időszakokban adatik meg. A háborúknak, királyi családoknak, birodalmakat behálózó összeesküvéseknek alig van köze a történetünkhöz, mégis ezeknek az emlékét őrizzük a legnagyobb műgonddal: az uralkodóét, aki legalább két feleségét megölette, a császárét, aki fölgyújtott pár római épületet vagy a hadvezérét, aki elefántokkal vágott át a hegyen, hogy meghódítson egy várost. Na, ők méltónak bizonyultak az emlékezetre.

Azokról viszont, akik igazából hozzásegítettek bennünket ehhez a mostani jövőhöz, ehhez a MOST-hoz, alig tudunk valamit. Bulvár-történelmet gyártottunk. Bebeszéltük magunknak, hogy a történetünk olyan, mint a Trónok harca. De ez csak egy képzelt történelem - Nostradamus jóslatait viszont pont ez a tévképzet, ez a képzelt történelem szülte. Csupa olyan eseményt vízionált, ami pontosan beleillett ebbe a mítoszvilágba: háborúkat, antikrisztusok, uralkodók születését és bukását - de semmi olyasmit, ami kívül esett volna ezen a szűk mesgyén.

Így aztán itt maradtunk egyetlen valamirevaló, megvalósult jövendölés nélkül. Ez a lemez a "soha meg nem született jövendölésekről" szól. Csupa olyan sorsfordító eseményről, ami nélkül a világ nem lehetne olyan, mint amilyen lett. Hogy ez jó vagy rossz? Egyikünk sem sejti. Mindkét útról vannak képzeteink, és ezek a képzetek inspirálták ezt az albumot.

SOLARIS:
Bogdán Csaba - gitárok
Erdész Róbert - billentyűs hangszerek
Gömör László - dobok és ütőhangszerek
Kollár Attila - fuvola, blockflőte, tambourine, vokál
Raus Ferenc - dob (Track 2 és 4)
Seres Attila - basszusgitár
Tóth Vilmos - dob (Track 1 /1.tétel)
és persze Cziglán István, aki mindig velünk van.

Közreműködik:
Szirtes Edina Mókus - hegedű
Ullmann Zsuzsa - ének
Demeter György - ének
Gerdesits Ferenc - ének
Hangmérnök: Erdész Tamás
Örökös manager: Tereh István

A felvételek és az utómunka a Solaris stúdióban készültek, a gitárfelvételek a TBT stúdióban, a dobfelvételek a "Pannóniában".


1. Returnity (Return to Eternity) I-VI. (34:00)
    I. 1960. augusztus 1.
    II. 1942. december 2.
    III. 1986. április 26.
    IV. 1905. június 30.
    V. 1969. szeptember 2.
    VI. 1969 július 20.
2. Double Helix - 1953. február 28. (3:04)
3. Deep Blue -1997. május 11. (3:33)
4. Radioscope - 1926. március 20. (3:54)